Riscul ca bărbaţii care au devenit părinţi după vârsta de 50 de ani să aibă fiice cu autism este de două ori mai mare decât în cazul celor care procreează înaintea împlinirii acestei vârste, sugerează un studiu internaţional realizat în Marea Britanie, Suedia şi Australia.
Potrivit autorilor cercetării, riscul ca un copil să se nască cu autism din părinţi trecuţi de prima tinereţe este mai mare decât în cazul cuplurilor tinere, însă este pentru prima dată când s-au avut în vedere şi nepoţii, care ar putea prezenta acelaşi risc.
Specialiştii spun că factorii genetici de risc se acumulează de-a lungul generaţiilor, aceasta fiind una dintre cauzele predispoziţiei la autism, informează dailymail.co.uk.
În cadrul cercetării s-au avut în vedere date medicale psihiatrice, dar şi informaţii cu privire la familiile a peste 6.000 de persoane bolnave de autism din Suedia, începând cu anul 1932. Datele au fost comparate cu acelea strânse de la 31.000 de persoane care nu sufereau de această boală. S-a constatat astfel că riscul ca un copil să se nască cu autism este cu atât mai crescut cu cât bunicul lui a fost mai în vârstă atunci când l-a procreat pe fiul său sau când a procreat-o pe fiica sa.
Astfel, riscurile ca bărbaţii care au devenit părinţi de fete la vârsta de minimum 50 de ani să aibă nepoţi cu autism sunt de 1,79 ori mai mari comparativ cu cele ale bărbaţilor deveniţi părinţi la vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani. Situaţia este similară şi în cazul băieţilor, probabilităţile fiind de 1,67 ori mai mari.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista JAMA Psychiatry.