Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul îi va cere din nou Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordul pentru prelungirea cu trei săptămâni, maxim o lună, a termenului în care trebuie adoptată noua lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, astfel încât prevederile actului normativ să poată fi discutate în detaliu.
Aceasta este a doua amânare pe care Guvernul o cere Curţii de la Strasbourg în condiţiile în care anul trecut România a mai obţinut o amânare cu nouă luni, până pe 12 aprilie 2013. T
Termenul-limită iniţial ar fi expirat pe 12 iulie 2012. Prin declanşarea procedurii-pilot împotriva României în octombrie 2010, CEDO a dat un termen-limită de 18 luni României pentru a lua măsurile legislative, bugetare şi administrative necesare pentru rezolvarea problemei despăgubirii foştilor proprietari.
România are mari şanse să obţină o nouă amânare din partea CEDO, însă proiectul de lege prin care va fi rezolvată problema retrocedărilor şi care va fi prezentat Curţii de la Strasbourg trebuie să fie cât mai clar cu putinţă.
Ziarul Financiar a scris în mai multe rânduri despre neregulile din proiectul de lege şi a atras atenţia că fondul naţional de terenuri pe care vrea Guvernul să îl înfiinţeze pentru despăgubirea foştilor proprietari ar putea servi intereselor investitorilor imobiliari din cauza procedurilor tehnice şi administrative extrem de complicate. Mai mult, asociaţiile foştilor proprietari susţin că nu au fost consultate în elaborarea proiectului de lege, deşi CEDO a cerut acest lucru.
„Am avut o discuţie cu secretarul general al Consiliului Europei, cu echipa care-l însoţeşte, referitoare la adoptarea unei soluţii care să fie în conformitate cu standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului şi am decis împreună că cea mai bună soluţie este să avem o discuţie detaliată asupra textului legii înaint