Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că guvernul intenţionează să renunţe la programul „Laptele şi cornul“, iar banii folosiţi vor fi direcţionaţi către programele after school, care ar putea fi puse în aplicare din toamnă. Reprezentanţii şcolilor au păreri pro şi contra despre suspendarea programului „Laptele şi cornul“.
Programul „Laptele şi cornul“ este privit diferit de managerii de şcoli. În Craiova, directorii unităţilor de învăţământ spun că elevii aruncă produsele sau, pur şi simplu, le lasă în bănci. „Este aproape imposibil ca unui copil să-i placă să consume lapte şi corn zilnic, la grădiniţă, apoi în clasele primare şi chiar la gimnaziu. Cornurile respective sunt simple, nu au cremă sau alt gen de umplutură. Sunt mai mult pâine şi la scurt timp după ce au fost distribuite în unităţile de învăţământ nu au mai prezentat interes pentru copii“, a precizat directorul Şcolii „Gheorghe Ţiţeica“ din Craiova.
În mediul rural, laptele şi cornul sunt consumate în special de copiii din clasele primare, fapt susţinut inclusiv de managerul Şcolii din Mârşani. „Aceste produse se distribuie în pauza mare şi ce pot să spun este că sunt consumate de copiii mai mici, până la clasele primare. Cei mari au altă atitudine, se joacă cu ele. În concluzie, sunt bani aruncaţi pe geam în cazul lor“, a precizat profesorul Marcel Gugu, directorul adjunct al Şcolii cu clasele I-VIII Mârşani.
After school, greu de realizat
Din toamnă, distribuirea laptelui şi cornului ar putea fi sistată. Elevii vor trece pe program after school, care înseamnă opt ore de activitate la şcoală. În prima parte se vor preda lecţiile, iar în cea de a doua parte vor fi asistaţi de un cadru didactic pentru pregătirea temelor. Între cele două etape, elevii vor avea şi o pauză de masă, aspect care ridică multe semne de întrebare. Mulţi directori de şcoli consideră aproape imposibil