Fabrica de Pensule, amenajată într-o fostă unitate de producţie, cere sprijin de la autorităţi pentru funcţionare.
În această iarnă, factura de gaz a Fabricii de Pensule a fost plătită prin sponsorizarea unor artişti clujeni, printre care pictorul Adrian Ghenie, care au direcţionat bani acasă după ce au vândut la licitaţie la Paris lucrări de mii de euro. Majorările anunţate la preţul gazului îi îngrijorează pe artiştii clujeni care au iniţiat demersuri de modificare a legislaţiei.
O iarnă generează facturi de încălzire în valoare de 10.000 de euro pe care artiştii de la Fabrica de Pensule trebuie să le suporte. „În ritmul de scumpire de pe piaţa din România, având în vedere că avem încadrarea de consumator industrial, vom fi nevoiţi să achităm dublu pentru cheltuielile cu încălzirea pe caz. Acum căutăm soluţii alternative de încălzire cu energie electrică sau cu surse neconvenţionale. În paralel am lansat un apel către autorităţile locale să iniţiem o modificare legislativă care să ne permită să trecem la consumatorii individuali, în calitate de organizaţie nonguvernamentală", a subliniat Rariţa Zbranca, directorul Fundaţiei Alt Art şi cofondator al Fabricii de Pensule.
Aceasta a adăugat că fenomenul Fabrica de Pensule, deja recunoscut la Cluj şi peste hotare, este administrat prin intermediul unei federaţii formate din organizaţii nonguvernamentale şi artişti. „Plătim chirie pentru acest spaţiu iar cheltuielile de funcţionare se împart între cei care ocupă spaţiul", a afirmat Zbranca. Anul trecut, pentru funcţionarea Fabricii de Pensule a fost organizată o licitaţie caritabilă la Paris, de către Casa Tajan. În urma acesteia s-au vânduri lucrări de la 29 de artişti, din care cel mai mare preţ s-a obţinut pe un tablou semnat Adrian Ghenie, 52.000 de euro. În total, Casa Tajan a obţinut 120.000 de euro. „Mai mulţi artişti ne-au donat lucrările şi