Cuştile înguste, betonate, fără pic de iarbă sau pământ în care îşi duc veacul animalele sălbatice în România şi care poartă numele nepotrivit de “grădini zoo“ au determinat oficialii europeni să chestioneze autorităţile române. Investigaţia a pornit de la o petiţie trimisă de un cetăţean român.
UPDATE. Garda Mediu a transmis un răspuns României libere în care anunţă că a dispus anchete la toate grădinile zoo din România ca urmare a interpelării primite de la Comsia Europeană, prin intermediul Ministerului Mediului.
“În luna februarie a anului în curs, Comisia Europeană a formulat o solicitare adresată Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice având ca obiect clarificarea unor aspecte legate de încălcarea prevederilor Directivei 1999/22/CE privind animalele sălbatice din grădini zoologice. (…) Garda Naţională de Mediu dispune Comisariatelor Judeţene: Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dîmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea, Vaslui şi Comisariatului Municipiului Bucureşti, pe raza cărora funcţionează gradini zoologice, efectuarea de controale având ca tematică verificarea modului de aplicare a prevederilor Directivei 1999/22/CE privind animalele sălbatice din grădini zoologice. Raportul detaliat privind rezultatele controalelor efectuate de catre GNM, a fost comunicat Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. “
Comisia Europeană derulează în această perioadă o investigaţie a neregulilor din unele grădini zoologice din România, unde animalele sălbatice precum lei, jaguari, tigri sunt ţinute în spaţii mici, în cuşti murdare care duhnesc a urină şi fecale, cu o hrană necorespunzătoare, fără o monitorizare medicală constantă şi deseori fără o securitate riguroasă.
Condiţiile din grădinile zoologice din România au intrat în atenţia