Spitalele nu se vor îmbogăţi din co-plata care, de la 1 aprilie, devine măsură sigură, în schimb nimeni nu ştie ce impact va avea acest nou cost asupra pacienţilor.
Deşi e vorba de sume mici, între 5 şi 10 lei, de plătit o singură dată, la externare, nimeni nu poate spune ce impact va avea asupra pacienţilor măsura de a susţine o parte din costul serviciilor din spital. Până acum este cert că de la 1 aprilie se va achita co-plata, nu pentru fiecare zi de spitalizare, ci per externare, că sunt excluşi de la plată pacienţii cu afecţiuni psihice şi cei internaţi pe perioade foarte lungi, cei veniţi prin urgenţe, copiii etc. Nici managerii celor patru spitale din judeţ, pasibile de a încasa această co-plată, nu pot preciza foarte multe pe această temă. Deocamdată nu există normele de aplicare ale contractului-cadru de-abia aprobat, dar, la cât de cuprinzătoare sunt categoriile excluse de la plată, financiar măsura nu aduce mare lucru.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se fac anual, în medie, aproximativ 48.000 externări. Dacă se exclud copiii şi urgenţele, fără să se cuantifice şi pensionarii cu venituri sub un anumit barem (se vorbea în proiect de o pensie de puţin peste 700 lei), rămân să contribuie la susţinerea costului serviciilor între 12.000-12.500 pacienţi anual. Adică aproximativ 1.000 pe lună. Nici la valoarea maximă a acestei co-plăţi, 10 lei, nu se adună bani să faci, într-adevăr, ceva. Pentru anumiţi pacienţi, în schimb, suma scoasă suplimentar din buzunar nu-i va face, sigur, să zâmbească.
„Se va întâmpla altceva, cred eu. Se va pune şi mai mare presiune pe personalul de la CPU şi UPU, care, sincer, nu ştiu cât mai rezistă, volumul de muncă fiind şi aşa supraomenesc”, a declarat secretarul general al Colegiului Medicilor din România, medicul Viorel Rădulescu.
„Nu cred că o să crească numărul urgenţelor, dar nu