Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Vladimir Mănăstireanu au prezentat, joi, în conferinţă de presă, concluzile în cazul alertelor alimentare privind laptele cu aflatoxină, carnea de cal în pasta de mici şi cea de curcan neconformă.
Potrivit declaraţiilor celor doi oficiali, au fost analizate în total 1.335 probe de lapte la nivel naţional, ridicate din ferme, centre de colectare, unităţi de procesare şi aparate de lapte din centre comerciale. Din acestea, 67 de probe (5%) au fost neconforme, potrivit buletinelor de analiză, care au prezentat concentraţie de peste 0,05% aflatoxină M1. Din total, 34 de probe care au fost pozitive provin de la ferme (din totalul de 785 de eşantioane verificate), cinci (2,8%) au fost din centre de colectare a laptelui (din totalul celor 167 probe verificate), 8 probe pozitive au provenit de la aparate (din cele 134 testate în total), iar 20 probe pozitive sunt din unităţi de procesare a laptelui (din cele 239 controlate). ANSVSA a închis temporar 47 de automate de lapte, a retras 193 de tone de lapte din unităţile de procesare (aproximativ 0,03% din producţia la nivel naţional), 104 tine de produse au fost reţinute în depozite, dar şi furajele mucegăite din fermele cu probleme.
Ministrul Agriculturii a subliniat că aceste cazuri au fost izolate, iar în prezent produsele aflate în comercializare, “la raft”, sunt conforme şi sigure pentru consum.
ANSVSA a închis alerta în cazul cărnii de piept de curcan provenit de la un procesator din România. Potrivit lui Mănăstireanu, suspiciunea nu a fost fondată, firma respectând reglementările europene.
În situaţia firmei „Nicolin” SA Ploieşti, care produce pastă de mici, s-a constatat un caz de fraudă, care a intrat în atenţia autorităţilor