Premierul rus Dmitri Medvedev spune că în cazul Ciprului, Uniunea Europeană se comportă precum „elefantul în menajeria de sticlă”. Ciprul este într-o cursă contra cronometru pentru a salva sistemul bancar şi implicit economia ţării de la faliment. Pentru prima dată, o instituţie europeană – este vorba de Banca Centrală Europeană – a dat guvernului de la Nicosia un termen limită: trebuie găsită o soluţie la criza sistemului bancar până luni, dacă nu, Banca Europeană nu va mai finanţa principalele două bănci cipriote. Detalii, de la Ileana Giurchescu:
Guvernul cipriot încearcă acum nu numai să conceapă un plan alternativ la cel european, care presupunea taxarea economiilor bancare, dar şi să găsească o sursă alternativă de finanţare. Şi aceasta este Rusia.
Deponenţii ruşi, inclusiv anumite instituţii de stat, au estimat peste 30 de miliarde de euro în băncile cipriote. Ideea de a taxa toate economiile, înaintată de Uniunea Europeană şi acceptată de guvernul cipriot a fost criticată vehement la Moscova de preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dimitri Medvedev.
Dmitri Medvedev şi Jose Manuel Barroso, Moscova, 21 martie 2013 x Dmitri Medvedev şi Jose Manuel Barroso, Moscova, 21 martie 2013 Este o iniţiativă surprinzătoare şi inconsecventă, a declarat Medvedev la începutul unei întrevederi, la Moscova, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Şi a cerut Grupului Euro să găsească o soluţie alternativă în care să fie implicate toate părţile interesate, inclusiv Rusia.
Într-un interviu acordat încă ieri presei europene, Medvedev a declarat că în cazul Ciprului, Uniunea Europeană se comportă precum „elefantul în menajeria de sticlă”.
Pe o notă însă mult mai serioasă, pentru posibile consecinţe, premierul rus a declarat că ţara sa ar putea să renunţe la euro ca monedă pentru o parte din