Restrictiile alimentare legate de perioada postului au dus adesea la aparitia la urgente a pacientelor cu stari lipotimice sau a pacientilor cu afectiuni digestive legate de dezechilibrele alimentare.In general afectiunile sunt de gravitate redusa dar necesita imediat evaluare clinica,imagistica si biologica si tratament.
Postul reprezinta pentru multi o perioada de numeroase restrictii inclusiv alimentare. Daca pentru unii efectele sunt benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare pentru altii poate reprezenta cauza sau factorul favorizant pentru aparitia unor afectiuni.
Credinciosii se confrunta cu o adevarata dilema pe perioada postului. Ce trebuie sa manance, astfel incat, organimsul sa nu sufere dezechilibre ?
In post se mananca in special alimente pe baza decarbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Este cea mai la indemana optiune si, de cele mai multe ori, cea mai ieftina.
Din punct de vedere laic vorbim de o schimbare abrupta a regimului alimentar in care restrictiile se asociaza cu trecerea de la alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, alimentatie in principiu de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana.
Adopatarea unui astfel de regim trebuie sa tina cont de varsta, activitate fizica, status fiziologic, afectiuni preexistente consultand eventual si un nutritionist.
Restrictiile alimentare pot constitui un factor de risc pentru :cei cu efort fizic intens (consum caloric peste 3500cal/zi) si carora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice, gravide sau cei cu afectiuni metabolice (precum diabetul) sau neuropsihice (nevroze,depresii).
Dieta va include soia, cartofi, cereale integrale (surse vegetale de proteine), fructe (sursa pentru glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (surse de lipide)iar vitaminele