200 de trupuri reale, în poziţii dinamice, vor fi prezentate până la sfârşitul lunii iunie la Muzeul Grigore Antipa, din Bucureşti. Expoziţia extrem de controversată este inaugurată în acest weekend şi reprezintă o premieră pentru România.
Controversata expoziţie „The Human Body“ („Corpul uman“) îşi deschide oficial porţile vineri, începând cu ora 10.00, la Muzeul Antipa din Bucureşti. Expoziţia a înregistrat un real succes în toată lumea, dar a fost contestată de mai multe organizaţii şi instituţii de presă, care au pus la îndoială provenienţa cadavrelor folosite.
„The Human Body“ a fost organizată în zeci de ţări din lumea întreagă, fascinând deja 20 de milioane de persoane, potrivit organizatorilor. Exponatele provin din donaţii făcute de instituţii chineze, iar corpurile umane sunt tratate cu respect şi nu au fost revendicate de nimeni timp de 90 de zile, înainte de a fi preluate, mai spun organizatorii. Expoziţia este organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ şi îşi propune să ofere vizitatorilor „o lecţie de anatomie extraordinară“.
O perspectivă ieşită din comun
Corpurile umane sunt reale şi, prin disecţia la nivelul organelor şi ţesuturilor, oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc. Mai mult decât atât, organizatorii au reuşit să obţină chiar şi doi plămâni, unul sănătos şi altul aparţinând unui fost fumător, pentru a evidenţia într-un mod inedit efectele fumatului.
Un alt element ieşit din comun în organizarea expoziţiei de corpuri umane ţine de modul de prezentare a exponatelor. Trupurile sunt prezentate în poziţii dinamice, unele imită jucătorii de darts, altele par că joacă baschet sau tenis.
„Când folosim corpurile pentru studiu în universităţi, acestea sunt în poziţie statică, însă ne-am gândit că, pentru o bună înţelegere din partea publicul