Prin introducerea coplății, Guvernul pare că ciupeşte 5-10 lei la externare din buzunarul pacienților. Este însă doar începutul unui mecanism de a suplimenta bugetul Sănătății cu plăți din partea pacienților. Şi cehii au început modest, procentul din costurile medicale acoperit de coplată a crescut de la 9.5% la 13.5% din 2002 până în 2007 și a sărit la 17.5% până în 2010.
După cinci-şase ani de discuții asupra introducerii coplății, FMI şi Guvernul au ajuns la o abordare golănească: încercând să obțină inițial mult mai mult de la pacienți, se rezumă astăzi la a stabili un precedent, printr-o taxă simbolică de 10 lei. Ministrul Nicolaescu vorbeşte mieros despre eforturile “imense” în discuțiile cu Fondul pentru a menține coplata la valori reduse.
Suma de 10 lei la externarea din spital nu are decât rolul de a stabili un precedent de acoperire a deficitelor din banii cetățenilor şi nu din reducerea fraudelor şi a evaziunii fiscale. Consilul Fiscal estima că în România evaziunea fiscală reprezenta 10.3 la sută din PIB în 2010 şi că 35.3 la sută din angajați lucrau fără acte.
România nu are nevoie de noi taxe de 10 lei la externarea din spital, are nevoie de mai mulți inspectori de muncă şi inspectori fiscali pentru a verifica plata taxelor şi a contribuțiilor de sănătate. Prin aplicarea amenzilor, costurile cu noi inspectori ar fi inferioare sumelor colectate. Finanțarea pentru sănătate nu trebuie făcută de pacienți scârbiți de cei 10 lei ceruți la externare, ci de patronii şi indivizii ce nu îşi plătesc taxele.
Este mai uşor pentru guvern să apeleze la pacienți la externare decât să ia măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale. FMI se face că nu vede că guvernul nu îşi respectă promisiunile de a creşte colectarea taxelor, interesul lor fiind de a prelungi acordurile şi a împrumuta cât mai mult . În mod normal negocierile nu ar trebui s