IAŞI. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că s-a aprobat HG privind coplata, iar pacienţii vor da între 5 şi 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării.
Managerul spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, Ioan Bârliba, susţine că, cel mai probabil, coplata la această unitate medicală, va fi de 10 lei.
El a precizat că suma totală strânsă anual din această taxă reprezintă doar costul medicamentelor utilizate de spital într-o săptămână.
„Probabil că 5 lei va fi în unităţile cu performanţă redusă, iar 10 lei va fi coplata în unităţile de nivelul unu. Suma este însă mică. La noi se internează lunar patru mii de pacienţi. Probabil că două mii dintre ei intră la scutiri, aşa că vom putea strânge 20.000 de lei într-o lună din coplată. Asta înseamnă 240.000 de lei pe an. Suma reprezintă echivalentul consumului de medicamente pe o săptămână sau al celui de reactivi pe două săptămâni, adică foarte puţin”, a afirmat Ioan Bârliba, managerul spitalului „Sfântul Spiridon”, cea mai mare unitate medicală din Moldova.
El a spus că, scopul introducerii coplăţii este descurajarea spitalizării continue, nicidecum cel al obţinerii de fonduri suplimentare consistente.
„Cred că este un element de descurajare pentru cei care vor neapărat să se interneze, deşi ar putea fi trataţi şi prin spitalizare de zi. Oricum, nu aduce o infuzie financiară”, a precizat Ioan Bârliba.
Managerul spitalului ieşean a mai spus că nu va fi nevoie de personal suplimentar pentru încasarea coplăţii.
„Banii vor fi strânşi prin biroul de internare, deci nu e necesară logistică suplimentară”, a adăugat managerul spitalului „Sfântul Spiridon”, Ioan Bârliba.
La rândul său, managerul spitalului de psihiatrie „Socola” din Iaşi, medicul Lucian Burlea a declarat că unităţile cu profil psihiatric sunt într-o situaţie specială, mulţi pacien