Scoaterea la concurs a unor posturi de asistenti medicali in spitale, de altfel foarte putine in comparatie cu necesarul, da nastere unei adevarate avalanse de dosare depuse de tinerii care vor sa intre in sistemul sanitar.
Judecand dupa nemultumirile pe care le au multi angajati din interiorul acestui sistem, ar fi greu de inteles batalia care se da pe aceste posturi.
„Singura explicatie este stabilitatea pe care o promit acestea”, spun reprezentantii sindicatelor din sanatate. Si sa nu uitam ca piata muncii este ca si inghetata, posibilitatile de angajare fiind, cel putin in judetul nostru, extrem de reduse.
„Daca este sa luam dupa salarii, nu are de ce sa fie atractiva angajarea in sistemul sanitar. Locul de munca intr-un spital este insa, intr-o oarecare masura, atractiv prin stabilitatea pe care o promite. Este adevarat, si aici nu putem vorbi de siguranta suta la suta. Se reduc paturi, se desfiinteaza sectii, spitale. Dar, fata de ceea ce se intampla in sistemul privat putem vorbi de o oarecare siguranta a locului de munca”, afirma Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas Botosani.
Mare parte dintre cei care se prezinta la concursurile de angajare in sistemul sanitar sunt tineri iesiti de pe bancile scolilor postliceale, care nu au apucat inca sa profeseze. Potrivit liderilor de sindicat, acesti tineri au nevoie de cel putin o jumatate de an de indrumare in sectie din partea unui cadru medical cu vechime. „Sunt multi copii din acestia care nu au mai profesat. Este adevarat, trec prin concursuri la care concurenta este foarte mare, dar chiar si dupa promovarea unui astfel de concurs acestia trebuie sa isi desfasoare activitatea, cel putin jumatate de an, sub supravegherea unui cadru medical cu experienta. Este parerea mea si a multor colegi de-ai mei care vad in sectii cum se descurca tinerii abia intrati in sistem. Dar trebuie sa