O delegaţie formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, ANRM şi ANRE, din care face parte şi preşedintele autorităţii de reglementare, Niculae Havrileţ, se află în SUA, la invitaţia USTDA, pentru a asista la demonstraţii privind extragerea gazelor de şist.
"Este o misiune de contact în zona economică, în statul american Texas, deplasare organizată de USTDA (Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA - n.r.) ", a declarat Havrileţ pentru MEDIAFAX.
El consideră că românii nu ar trebui să aibă niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte extracţia gazelor de şist.
Potrivit lui Havrileţ, din delegaţie fac parte manageri şi directori din Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), Autoritatea Naţională de Reglemetare în domeniul Energiei (ANRM), din Ministerele Economiei şi Mediului.
Demonstraţiile tehnice de extragere a gazelor de şist sunt derulate de companiile americane Halliburton, ExxonMobil, Chevron şi Cameron. Toate companiile menţionate au activităţi în România.
Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.
Populaţia din aceste zone se opune extracţiei acestor gaze, considerând că procedeele utilizate sunt dăunătoare mediului.
România importă de la Gazprom, prin intermediari, aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale, la preţuri mult mai mari faţă de nivelul celor indigene.
SUA a reuşit dă devină cel mai mare producător de gaze din lume ca urmare a volumelor masive de gaze de şist. Gazele de şist sunt de fapt gaze naturale, aflate însă în zăcăminte mai greu accesibile. Pentru extracţia acestor resurse se utilizează un procedeu considerat periculos pentru mediu.