Programul Naţional de Imunizare s-a derulat mulţumitor anul trecut în judeţul Buzău. O arată datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Buzău, care indică faptul că anul trecut au fost vaccinaţi conform calendarului 26.153 de copii pentru care s-au utilizat 35.102 doze – BCG, HB pediatric, DTPa –VPI-Hib, DTPa, ROR – procentul de realizare a programului, în aceste situaţii, fiind de peste 91% în toate situaţiile.
Nu la fel se poate spune şi despre campaniile şcolare de vaccinare. Este vorba despre vaccinarea antipoliomielitică, cu VPI a elevilor din clasa a-III-a şi clasa a II-a. Pentru aceasta, au fost achiziţionate 9.504 doze, cu care au fost vaccinaţi 8.448 copii şcolarizaţi şi neşcolarizaţi (acoperire vaccinală 94,3%). În campania de vaccinare cu dT (diftero tetanic) a elevilor din clasa a X-a s-au vaccinat 4.227, faţă de 4.730 catagrafiaţi, adică s-a realizat o acoperire vaccinală de 89,4%, iar campania elevilor de clasa a-IX-a, care era planificată în luna noiembrie, nu s-a putut realiza decât parţial, întrucât numărul de doze de vaccin de care s-a dispus a fost doar de 940, faţă de un număr de 4.165 doze care ar fi fost necesare, motiv pentru care s-a reuşit protejarea doar a 248 elevi din zona Rm. Sărat.
Copii omişi la vaccinare de medicii de familie
Deşi repartiţia pe tipuri de vaccinuri, în funcţie de necesarul solicitat de medicii de familie, specialiştii DSP au constatat că nu toţi copiii au beneficiat de vaccinare incompletă. În luna februarie 2012, a fost evaluată acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni a copiilor născuţi în luna iulie 2010, moment în care s-a constatat că din 382 de copii evaluaţi prin sondaj, 27 au fost vaccinaţi incomplet conform vârstei, 20 fiind din mediul rural şi 7 din urban. Cei mai mulţi nu au fost aduşi de părinţi la vaccinare.
Copii nevaccinaţi au fost descoperiţi şi la eval