Studenţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Iaşi sunt mândrii dezvoltatori ai unei maşinării care a întrecut în ingenuitate dispozitive similare realizate în cele mai faimoase universităţi de profil din lume.
Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii „Gh. Asachi” Iaşi s-a angrenat în urmă cu trei ani în cea mai prestigioasă competiţie mondială rezervată dezvoltării unor mini-maşini de cursă „îndopate” microtehnologie de ultimă generaţie. Anul trecut, echipa de studenţi coordonată de profesorul Florin Pantelimonescu s-a calificat în finala mondială a concursului, intitulat Freescale Cup şi desfăşurat la San Antonio, în Statele Unite ale Americii. Au participat cele mai tari „intelligent race-car”-uri care au trecut de preselecţiile continentale, iar studenţii ieşeni, reprezentanţi ai Europei, au reuşit să câştige competiţia.
Premiul a fost simbolic, de aproximativ 1.000 de dolari. Bijuteria electronică construită de ei este o maşină de mărimea uneia pentru copii, dar care este atât de inteligentă în reacţii încât poate să urmeze extrem de rapid, fără să fie telecomandată, un traseu prestabilit, de câteva zeci de metri, presărat cu denivelări, curbe sau tuneluri, urmând o simplă linie neagră trasată pe suprafaţa de concurs.
Practic, acesta este şi criteriul principal de departajare a concurenţilor: rapiditatea cu care maşina în miniatură ajunge la final, generată răspunsul aproape instantaneu la un cumul de impulsuri. Competiţia din Statele Unite este atât de prestigioasă, încât organizatorii au reuşit să aducă pentru prezentare monopostul folosit de echipa McLaren Mercedes în ultimul sezon de Formula 1. De altfel, toţi marii producători de autoturisme din lume îşi „apleacă urechea” la concursurile de acest gen, pentru că părţi ale dispozitivelor asamblate în laboratoare anonime, precum cel al facultăţ