Un grup de ONG-uri cere parlamentarilor, prin intermediul unei scrisori publice, declararea Romaniei drept stat laic, argumentand ca doar in acest fel poate fi garantata "libertatea de constiinta a tuturor cetatenilor, fie ei credinciosi sau atei, crestini, musulmani sau de alta confesiune".
Scrisoarea deschisa poate fi citita in atasament.De asemenea, aceste ONG-uri solicita "respectarea recomandarilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in privinta studierii neconfesionale a religiei in scolile publice".
"De cateva saptamani reprezentantii BOR au inceput sa tatoneze terenul, incercand sa obtina prevederi avantajoase pentru ei in Constitutie. Mitropolia Moldovei solicita predarea obligatorie a religiei in scoli; cea a Ardealului propune declararea Bisericii Ortodoxe drept 'biserica nationala'. Mai nou, inaltii prelati isi doresc sa aiba si reprezentanti permanenti in Parlament, 'senatori de drept', pentru ca 'problemele bisericii' sa poata fi 'aparate si sustinute direct, fara complicatii' dupa cum afirma Mitropolitul Streza.
Care sa fie aceste 'probleme ale bisericii'? Obtinerea a inca 50 de milioane de euro de la stat pentru Catedrala, asa cum a cerut ieri purtatorul de cuvant al Patriarhiei?" a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.
ONG-urile considera ca solicitari de tipul celor exprimate de Mitropoliile Moldovei si Ardealului "ar afecta caracterul laic al statului si ar introduce o discriminare intre cetateni in functie de apartenenta sau neapartenenta acestora la un cult religios, in contradictie flagranta cu principiile de baza ale Constitutiei, cu hotararile anterioare ale Curtii Constitutionale si cu tratatele internationale la care Romania a aderat".
Un alt argument invocat de ASUR este faptul ca "in Romania sunt 18.300 de biserici", in conditiile in care "doar 4.700 de scoli generale stau la