Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București, Muzeul Sportului Maghiar și Fundația pentru Viața Publică a Elevilor în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Federația Ungară de Fotbal organizează expoziția Istorie la firul ierbii. Meciurile România-Ungaria/Történelem a pályán. Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzések. Deschiderea expoziției a avut loc joi, 21 martie 2013, la ora 15:00, în clădirea Muzeului Sportului Maghiar din Budapesta. Au fost prezentate extrase din presa celor două țări, filme, imagini și alte materiale arhivă despre istoria celor aproape 80 de ani a întâlnirilor oficiale dintre selecționatele de fotbal masculin ale celor două țări. Expoziția va fi organizată și la București, înaintea partidei retur România-Ungaria din toamna acestui an.
Anglia-Argentina, Polonia-Germania, El Salvador-Honduras. Sunt doar câteva dintre derbyurile care implică și altceva decât pasiune pentru fotbal. Partidele dintre România și Ungaria sunt din același registru. Se spune că până și un meci de șah între cele două țări ar putea face un stadion neîncăpător pentru suporteri. Născute în antebelic, tăinuite bine în comunism și exhibate fățiș după 1989, contrele interetnice din teren și din tribune au oglindit fidel naționalismul și frustrările reciproce.
Proiecția atmosferei din teren și din tribună nu o regăsim însă doar în presa vremii, ci și în rapoartele diplomatice, în staff-ul celor două echipe sau în folclorul urban.
Accentele sunt uneori grave, uneori anecdotice, alteori formând un melanj al celor două. Iar întâmplările, numeroase și savuroase. Jules Rimet, al treilea și cel mai longeviv președinte FIFA de până acum, trăia cu convingerea că sportul este un excelent mijloc de apropiere între națiuni. Nu mai puțin adevărat este și faptul că meciurile de fotbal dintre două țări au, mai totdeauna, și o semnificație aparte.