Investiţiile în educaţie au scăzut, ca urmare a crizei, în opt dintre statele UE, printre care Ungaria, Italia, Spania şi Portugalia, în timp ce România se numără printre ţările unde bugetele pentru învăţământ s-au micşorat în perioada 2010-2011 şi au crescut apoi, în 2011-2012, potrivit CE.
România este şi pe lista celor 10 ţări în care scăderea bugetului a dus la reducerea personalului didactic.
Informaţiile sunt cuprinse într-un studiu al Comisiei Europene (CE) privind impactul crizei asupra bugetelor pentru învăţământ începând din 2010, dat publicităţii joi.
Potrivit studiului, au fost impuse reduceri de peste 5% în Grecia, Ungaria, Italia, Lituania şi Portugalia, în timp ce în Estonia, Polonia, Spania şi Regatul Unit (Scoţia) s-au înregistrat scăderi de 1 până la 5%. Cu toate acestea, cinci state membre şi-au crescut cheltuielile pentru învăţământ cu peste 1%: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta şi Suedia, precum şi zona germanofonă din Belgia. Germania şi Ţările de Jos nu au furnizat date pentru perioada începând din 2010, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX.
"Este o perioadă dificilă pentru bugetele naţionale, dar avem nevoie de o abordare coerentă a investiţiilor publice în educaţie şi formare profesională, pentru că acestea sunt esenţiale pentru viitorul tinerilor noştri şi pentru o redresare economică durabilă pe termen lung. Dacă statele membre nu reuşesc să investească în mod corespunzător în modernizarea educaţiei şi a competenţelor, vom rămâne şi mai mult în urma concurenţilor noştri la nivel mondial şi va fi şi mai greu să combatem şomajul în rândul tinerilor", a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, citată în comunicat.
Acelaşi studiu a analizat finanţarea la toate nivelurile de învăţământ, de la educaţia preşcolară la învăţământul