Nu s-a aşteptat nimeni la minuni din partea celor 17, chiar dacă reprezintă cel mai important grup parlamentar din ţară. Dar, în loc să joace la „alibi”, au obligaţia să arate că le pasă.
S-au împlinit trei luni de când cei 17 parlamentari USL de Iaşi şi-au luat în primire mandatele. Să nu ne ferim de cuvinte şi să recunoaştem. Prima întrebare, atunci când întâmplător ne amintim de ei, este dacă mai trăiesc. O îngrijorare firească, în condiţiile în care unii dintre ei participau activ, până la alegerile din decembrie, la viaţa cetăţii. Mai tu o conferinţă de presă, mai un comunicat, mai tu o întâlnire cu alegătorii din colegiu, în orice caz, vocea lor provoca un ecou. De trei luni, nimic. Mai mult, din "fericita" zi de 9 decembrie, celor mai mulţi le-au îngheţat brusc blogurile sau conturile de Facebook. Neliniştea se amplifică dacă aruncăm o privire pe site-ul Parlamentului. Cumulat, cei 17 parlamentari USL de Iaşi au "produs" în trei luni doar 4 iniţiative legislative, din care două îi aparţin urmăritului penal Sorin Lazăr. Prin comparaţie, cei doi deputaţi PDL, Petru Movilă şi Camelia Bogdănici, şi-au pus semnătura, în total, pe nouă propuneri de lege.
Mai gravă este indiferenţa cu care cei 17 tratează "Manifestul pentru Iaşi", document semnat şi asumat în cadru solemn, pe scena Teatrului Naţional, la debutul campaniei electorale. De pildă, anunţul ministrului liberal al Culturii, Daniel Barbu, privind susţinerea Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană (punctul 1 coroborat cu punctul 9 din "Manifest") nu a primit nici o reacţie din partea parlamentarilor USL. I-ar fi costat două minute din viaţă să le ceară consilierilor de la cabinet să redacteze un comunicat, nuanţat-critic, la adresa ministrului. Nimic. Culmea, singurul care s-a dovedit interesat de subiect a fost preşedintele organizaţiei PSD Sector 1 Bucureşti, Cătălin Ivan