Din localităţile de munte ale Vrancei sau din alte judeţe, oamenii au venit pentru a câştiga câţiva bănuţi. Acum se munceşte la tăiat şi legat via. Zilierii sunt verificaţi de către poliţişti.
Sute de oameni dornici să muncească au venit în localităţile viticole ale judeţului pentru a munci ca zilieri. Cum primăvara dă semne că îşi intră în drepturi, au început lucrările specifice acestui anotimp, tăiatul şi legatul viei. Mulţi au venit chiar şi din judeţe îndepărtate ale ţării, cum ar fi Botoşani, pentru a câştiga o pâine. Spre deosebire de ceilalţi ani, anul acesta au venit la tăiat de vie şi oameni care locuiesc la Tulnici sau Homocea. „Am început de o săptămână lucrările cu zilierii. Noi îi folosim la legat la vie, pentru că tăiatul l-am făcut cu angajaţii noştri. Facem o parte din munci şi cu cei pe care îi avem noi”, ne-a spus Florin Gheorghiu, angajat al SC Vincon S.A. Această societate plăteşte un zilier la norma de muncă. „Pentru o mie de butuci de vie legaţi, zilierul primeşte 75 de lei, iar pentru acelaşi număr de butuci tăiaţi, primeşte 200 de lei. Din această sumă li se scad cheltuielile cu masa, iar cazarea este oferită gratuit de noi”, a adăugat Florin Gheorghiu. Tot din această sumă se plătesc şi taxele şi impozitele aferente fiecărui salariat. Zileri sunt şi în comunele apropiate oraşului Focşani, Urecheşti, Popeşti, Cârligele, Fitioneşti, Păuneşti, unde proprietarii de suprafeţe mari de vie apelează la ei pentru a-şi efectua lucrările de primăvară la vie. În sate sunt căutaţi oameni de-ai locului care muncesc cu ziua şi sunt plătiţi cu 40 de lei pe zi. Acestora li se dau şi două sau trei mese zilnice.
Zilierii, inventariaţi de poliţişti
Poliţiştii de la nivelul structurii de Ordine Publică au început şi ei verificările în rândul zilierilor. Oamenii legii vor să-i identifice pe toţi cei care au venit la muncă cu