S-ar parea ca nu numai Romania este in afara gratiilor Germaniei, ci si intreaga regiune a Europei de Est. Este principala concluzie la care am ajuns ascultand dizertatia distinsului profesor grec Dimitrios Triantaphylou, cadru didactic universitar care preda la Kadir Has University din Istanbul.
Conferentiarul universitar dr. Sorin Ivan, decan al Facultatii de Stiinte Sociale si Politice din cadrul Universitatii Titu Maiorescu, a avut initiativa de-a organiza o dezbatere pe tema cooperarii regionale, eveniment unde s-a dovedit inspirat invitandu-l ca speaker pe profesorul Triantaphylou, fost consilier al ministrului elen de externe (2004-2006) si ex-director general al International Centre for Black Sea Studies (ICBBS), un diplomat cu experienta in problemele Uniunii Europene, care se foloseste si de experienta sa americana, unde s-a specializat pe teme euro-atlantice, la Universitatea Berkely din California.
Din expunerea sa extrem de interesanta am retinut mai multe aspecte, fiecare dintre ele putand face oricand subiectul unui editorial distinct. De departe cel mai important mi s-a parut acela ca, in ciuda importantei pe care o are consolidarea cooperarii in regiunea Marii Negre, care se mai numeste generic si Sinergia Marii Negre, proiect demarat chiar in timpul presedintiei germane a Consiliului UE, este tergiversat, culmea, chiar de catre Germania, care dovedeste ca nu are o viziune clara asupra modului cum trebuie rezolvate problemele in aceasta parte a Europei. Adica noi, romanii, nu ar mai trebui sa ne simtim marginalizati de catre germani, de vreme ce intreaga regiune are parte de acelasi tratament din partea acestora!
Asa cum spuneam, simpaticul vorbitor a abordat mai multe subiecte legate de cooperarea regionala si m-a uimit, amintindu-mi chiar de mine cand activam la Singapore, prin povestea sa de acum cateva saptamani cand, tot la B