Realizarea unei strategii energetice a României pe următorii 10-15 ani este mai mult decât necesară în momentul de faţă. Iată ce declară pentru RFI vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu. El spune că exploatarea gazelor de şist reprezintă "un atu puternic pentru independenţa energetică a României".
Mihai Tănăsescu militează pentru exploatarea gazelor de şist, dar în condiţii de siguranţă: "Probabil că analizele făcute de ei (ecologişti-n.r.) arată aceste posibile pericole, dar trebuie să vedem ce se întâmplă şi în alte ţări, în special în Statele Unite. Şi acolo exploatarea gazelor de şist a început şi va crea de fapt independenţa energetică a Statelor Unite, într-o perioadă scurtă de timp, în următorii cinci-şapte ani. Deci trebuie să privim atent aceste lucruri".
Vicepreşedintele BEI consideră că "exploatarea gazelor de şist reprezintă un atu puternic pentru România, pentru independenţa energetică a României, în anii care urmează. Sigur, fără a crea pericole, fără a deveni o problemă pentru locuitorii din zona respectivă, se pot găsi soluţiile tehnice, pentru ca exploatarea lor să fie făcută în siguranţă, fără probleme. Dar repet, ele din punctul meu de vedere reprezintă o alternativă puternică pentru România în anii care urmează".
O strategie energetică pe 10-15 ani
Mihai Tănăsescu declară că România are nevoie de o strategie energetică pe cel puţin un deceniu: "Este clar că avem nevoie de o strategie a politicii energetice. România în momentul de faţă are nevoie de resurse substanţiale, pentru a putea să crească eficienţa sectorului energetic. Proiecte mari care sunt în viitor şi vor fi aprobate, mă refer la Nabucco, mă refer probabil la exploatarea gazelor de şist, la formarea unor complexuri energetice, la investiţii masive în segmentul energetic, pentru a crea o eficienţă mai bună, trebuie să rep