Comisia Europeană răspunde acuzaţiilor formulate de ministrul Mona Pivniceru la adresa Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Mona Pivniceru a declarat că MCV-ul nu are obiective şi criterii clare şi că de la an pentru România se adaugă noi condiţionalităţi.
Într-o declaraţie de presă remisă gândul, Comisia Europeană spune că mecanismul are criterii şi condiţionalităţi clare de care România a fost informată încă de la implementarea MCV-ului. Comisia a mai transmis că ultimul raport pe Justiţie a fost aprobat în Consiliul Uniunii Europene chiar cu votul României.
Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat, după şedinţa de Guvern de miercuri, 20 martie, că statul român va cere Comisiei Europene refacerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Mona Pivniceru a precizat că, pe viitor, raportul pe Justiţie ar trebuii să analizeze doar impactul noilor coduri, cel Penal şi cel de Procedură Penală.
Pivniceru a criticat Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi a declarat că a fost modificat în permanenţă de Comisia Europeană, fără a consulta Guvernul României. Mona Pivniceru susţine că analizele Comisiei Europene nu ar avea la baza criterii clare. Ministrul Justiţiei a prezentat la Guvern propria analiză a MCV.
Contactat de gândul, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat că MCV are stabilite criterii extrem de clare şi că pe viitor vor fi urmărite aceleaşi patru condiţionalităţi.
„Comisia a luat notă de memorandumul legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare adoptat ieri de guvernul României. Comisia va continua să asiste guvernul României în eforturile de îndeplinire a celor patru condiţionalităţi agreeate în momentul întrării în Uniunea Europeană. Obiectivele MCV sunt clare iar Decizia care a stat la baza mecanismului include benchmark-uri clare care să ajute la evaluarea progreselor realizate în România