Prima catedră privată a unei universităţi de stat din România s-a înfiinţat joi la Facultatea de Business, în prezenţa unor oameni de afaceri de top din Transilvania şi Banat.
Businessmenii locali şi-au dezvăluit strategiile şi aşteptările de la guvernanţi. Printre cei invitaţi s-au numărat nume grele ale mediului de afaceri ca Ion Sturza, Ştefan Vuza, Ioan Popa, Ovidiu Turcu, Teofil Mureşan, Marcel Borodi, Iosif Pop, Vasile Leordean, dar şi Maria Grapini, recent trecută în partea cealaltă a baricadei.
„Lumea este condusă de afacerile de familie, la fel în România. O familie îşi planifică afacerea pe termen lung, faţă de conflictele executivilor dintr-o firmă care vor să aibă rezultate pe termen scurt sau de interesele companiilor de la bursă pentru a creşte cotaţiile acţiunilor. Economia suferă pentru că aceste consilii de administraţie sau boarduri nu sunt pregătite pentru a controla executivul. Afacerea de familie implică o responsabilitate mai mare, o ambiţie mai mare, dar şi emoţiile sunt la fel, pentru că eşti pe marginea prăpastiei", este de părere Teofil Mureşan, proprietar şi director al Electrogrup. El susţine că firmele locale se pot asocia cu companii mai mari pentru a intra pe alte pieţe. În schimb, afacerile autohtone au acces mai greu la finanţare, deoarece se împrumută cu dobânzi de 5%,faţă de 2%, nivel existent în ţările din care provin companiile multinaţionale, a spus Mureşan.
„La mine membrii de familie sunt angajaţi, iar partea lor de acţiuni e simbolică. Multe companii şi-au stricat businessul pentru că şi-au implicat neamurile. Eu i-am băgat pe toţi în firmă, dar cine greşeşte plăteşte, indiferent de nume ori poziţie. Din păcate, acum nu mai există oportunităţile pe care le aveam eu acum 20 de ani. Eu produc carne proaspătă, mi-ar fi greu să livrez zilnic pe piaţa din Madrid. Dacă mi s-ar evalua mijloacele fixe, care au un