La Spitalul de Recuperare, bolnavilor le este imposibil sa mai gaseasca un pat liber in aceasta luna. Nici in aprilie nu au sperante sa se interneze daca se adreseaza acum spitalului. Abia in partea a doua a lunii mai au sanse sa se poata interna pentru tratarea afectiunilor cronice.
„Spitalul este foarte aglomerat. Este o lista lunga de asteptare. Pe aceasta lista, ultimii pacienti inscrisi sunt pentru internare in luna mai. Asa este la noi in aceasta perioada, cand vin oamenii sa isi trateze afectiunile cronice. Sunt multi bolnavi, mai ales din mediul rural, si cum acum nu este perioada de activitate in agricultura, bolnavii vin la tratamente”, a declarat Gabriela Varzari, managerul Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botosani.
Ca un paradox, desi statisticile arata ca numarul bolnavilor creste continuu, spitalele raman de la an la an cu mai putine paturi finantate de institutia de asigurari de sanatate.In aceste conditii, nu sunt sanse ca listele de asteptare pentru internare sa dispara prea curand. Ba dimpotriva, este sigur ca se va sta din ce in ce mai mult pe astfel de liste.
Din acest an spitalele botosanene au mai pierdut peste 100 de paturi, existand un plan national aprobat in acest sens.
Ministerul Sanatatii are stabilita strategia pentru a reduce numarul de paturi din spitale pana la „norma europeana”, de 5,61 paturi la mia de locuitori. Detalierea pe judete a numarului de paturi aprobate pentru contractare cu casele de asigurari de sanatate, atat pentru segmentul spitalelor publice, cat si private, se face prin ordin de ministru, anual. (Aurora Dimitriu) La Spitalul de Recuperare, bolnavilor le este imposibil sa mai gaseasca un pat liber in aceasta luna. Nici in aprilie nu au sperante sa se interneze daca se adreseaza acum spitalului. Abia in partea a doua a lunii mai au sanse sa se poata interna pentru tratarea afectiunilor