Din luna aprilie intra in vigoare coplata pentru spitalizare. Guvernantii si-au dat acordul pentru introducerea acestei taxe, a carei intrare in vigoare a fost amanata ani la rand. Ministerul Sanatatii a anuntat ca nu are cum ocoli mult controversata coplata pentru bolnavii internati, motivand ca ar fi vorba de „conditionalitatile discutate si stabilite cu organismele internationale (FMI, BM si CE), inca din anii precedenti”.
Desi din opozitie actualii guvernanti criticau cu vehementa coplata, acum fac primii pasi spre punerea acesteia in aplicare. La propunerea Ministerului Sanatatii, FMI a acceptat introducerea unei coplati, pe care o considera modica, doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internarilor nejustificate, fictive si a raportarilor false. „Mentionam ca aceasta forma de coplata va fi aplicata numai in spitale, acolo unde si costurile sunt mai mari. In acest caz, coplata va fi platita la externare”, se arata intr-un comunicat al MS.
Sefii sistemului sanitar dau asigurari ca, cel putin deocamdata, se multumesc cu coplata numai la spital. Astfel, deocamdata coplata nu va fi aplicata serviciilor de urgenta, in ambulatoriul de specialitate, medicinei de familie sau in cazul analizelor medicale. Nu vor plati coplata nici persoanele exceptate prin lege: copii, gravide, pensionari cu venit sub 740 lei pe luna, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca, veteranii de razboi.
Cuantumul coplatii va fi stabilit la nivelul fiecarui spital in parte, insa va trebui sa se incadreze intre 5 si 10 lei. Decizia privind acest cuantum va fi luata in Consiliul de Administratie al spitalului. Coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare de la 1 aprilie, odata cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate. Se va incasa la externare. In aceste conditii,