Ministerul Educaţiei a decis definitiv că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat, cu toate că Universitatea Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au adus probe consistente că premierul a copiat masiv fără semnele citării.
Ministerul a ignorat deciziile celor două instituţii şi a luat în calcul doar concluziile Comisiei Naţionale de Etică, instituţie din subordinea sa, care a constatat, anul trecut, că lucrarea lui Ponta nu conţine elemente de plagiat. Potrivit gândul.info Ministerul a respins şi cererea Universităţii Bucureşti de a-i retrage titlul de doctor în drept penal obţinut de Ponta în 2003 cu lucrarea ”Curtea Penală Internaţională” care a fost coordonată de fostul premier Adrian Năstase.
Unul din efectele cazului de plagiat al premierului Victor Ponta a fost acela că Parlamentul a decis să modifice Legea Educaţiei Naţionale în sensul că plagiatul să fie constatat de acum înainte doar prin instanţă.
Până acum legea prevedea în cazul plagiatului următoarele: ”Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin inculcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”.
În Parlament legea a fost modificată astfel că rectorii nu mai pot anula titlurile de doctor, ci doar poate cere unei instanţe să anuleze acest titlu.
Rectorii universităţilor clujene fie nu vor să comenteze modificarea Legii Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte plagiatul, fie afirmă că instituţiile de învăţământ superior au instanţe interne care decid corect cine merită sau nu titlul de doctor. Astfel, conducerea Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) este de părere că universităţile trebuie să verifice cu mare atenţie teza de doctorat înainte de a acorda titlul de