Se pare ca de când Jean-Claude Juncker a plecat de la cârma zonei euro, lucurile demareaza mai greu şi chiar uneori ele sunt complet eronate. Noul şef al ministrilor de finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem a recunoscut joi, 21 martie, în cursul audierii sale din Parlamentul European, ca decizia de a impune o taxă pe depunerile bancare în Cipru "ar fi trebuit explicată mai bine".
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Deputaţii europeni au fost însă extrem de critici la adresa acestei taxe care nu doar că a fost respinsă de Parlamentul cipriot, dar era şi aproape ilegală. Taxa era menită să garanteze participarea Ciprului la finanţarea unui imprumut.
"A impune o taxa micilor depunători, cei care depun sub 100.000 de euro este absurdă" au spus eurodeputatii dupa ce în mod stângaci această taxa de 6.7% a fost decisă vinerea trecută de Eurogrup.
Iată o greşeală făcută de miniştrii de finanţe euro conduşi de novicele Jeroen Dijsselbloem şi greu de imaginat la acest nivel. O greşeală sau un gest politic care ascunde alte motivaţii ? Iată una dintre întrebările puse.
S-a spus imediat după ce decizia a fost luată că ea este ilegală întrucât depunerile de sub 100 de mii de euro in UE sint garantate. Dar Dijsselbloem s-a apărat amintind că aceasta nu era decât o taxa şi nu o pierdere a depunerilor.
Acuzat de europdeputaţi că nu a preîntâmpinat această gafă politică, el şi-a asumat responsabilitatea ideii de taxare, dar că decizia controversată a fost luată împreună cu ceilalţi miniştri şi nu doar de el.
Dar ce-i drept, decizia ar fi trebuit comunicată, explicată mai bine. Acum este prea târziu, au răspuns deputaţii, percepţia faptului că vor fi confiscate micile economii nu mai poate fi zdruncinată. Un plan B
Un plan B se pare că nu a existat în mintea miniştrilor de finanţe reuniţi în noaptea d