Majoritatea proprietarilor de afaceri de familie din România estimează o creştere constantă a afacerilor şi o dublare a exporturilor în următorii cinci ani, arată un studiu al companiei de consultanţă Pricewaterhouse Coopers.
În schimb, oamenii de afaceri ar vrea sprijin de la guvern sub formă de facilităţi fiscale, garanţii sau împrumuturi de stat, pentru retehnologizare.
Antreprenorii şi afacerile de familie aduc stabilitate economiei, sunt un motor de creştere, dar simt nevoia recunoaşterii rolului lor din partea societăţii şi a guvernului, e una dintre concluziile studiului. Ei aşteaptă, e adevărat că de multă vreme, ajutor din partea executivului în promovarea unui cadru legislativ şi fiscal stabil şi predictibil, precum şi investiţii sporite în îmbunătăţirea infrastructurii şi a calităţii sistemului de învăţământ.
Într-o piaţă dificilă, afacerile de familie din România au avut performanţe bune în ultimul an, 71% dintre respondenţi obţinând o creştere a afacerilor. Mai mult, proprietarii şi managerii acestor afaceri sunt destul de încrezători cu privire la perspectivele de creştere pe următorii cinci ani, 61% aşteptându-se la o creştere constantă, în timp ce 13% ţintesc un avans mai agresiv.
Atunci când vine vorba de provocările întâmpinate de către afacerile de familie, cei mai mulţi dintre proprietarii şi managerii afacerilor de familie menţionează factori din mediul extern, precum condiţiile pieţei (52%) sau accentuarea concurenţei (32%).
Totodată, 42% dintre respondenţi sunt preocupaţi de regimul fiscal şi 29% de reglementări şi politici guvernamentale. Confruntându-se în continuare cu o pondere redusă a exporturilor în totalul cifrei de afaceri, companiile de familie româneşti par mai puţin îngrijorate de criza economică europeană, doar 13% dintre respondenţi indicând acest factor drept o ameninţare.
Majoritatea pro