Aproximativ 2.000 de conserve din carne de vită Ardealul care conţin şi carne de cal au ajuns în consum, pentru că nu au mai putut fi retrase de pe piaţă şi blocate în depozite, informează MEDIAFAX.
"SC Producţie Ardealul SRL a dispus încă de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, cu data de expirare 5 decembrie 2014 şi 15 ianuarie 2015, ca măsură preventivă. Datorită unui sistem de trasabilitate foarte bine pus la punct, practic, cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum şi nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind blocată în depozite", se arată într-un comunicat al Producţie Ardealul.
Cu alte cuvinte, restul de 7% din cele 30.000 de conserve, adică aproximativ 2.100 de conserve, sunt fie deja cumpărate de populaţie, fie în rafturile magazinelor. Şi cum producătorul nu are niciun motiv să lase pe rafturi conserve cu carne de cal, se poate deduce astfel că toate cele 2.100 au fost deja cumpărate.
Potrivit comunicatului, rezultatele analizelor cantitative indică faptul că în cazul celor două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, materia primă folosită "a intrat accidental în contact cu carne de cal în exteriorul companiei", respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii. Analizele oficiale au fost efectuate de laboratorul de referinţă la cererea ANSVSA, în urma rezultatelor Autoritatea anunţând că a închis alerta pe aceasta suspiciune.
Potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul ANSVSA, în urma unui sistem de autocontrol al companiei, în data de 08.03.2013, au fost prelevate probe şi transmise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, care au confirmat prezenţa de ADN specific de cal în procent de 1%, în produsul "Conserve carne vită 300 g".
"Conform p