Aproape 40 de milioane de lei vor fi investiţi pentru reabilitarea monumentului istoric. Lucrările de restaurare vor începe în următoarele zile, susţin reprezentanţii Primăriei Deva, iar cea maimare parte a finanţărilor provine de la Uniunea Europeană.
Două dintre cele trei incinte ale cetăţii Devei vor fi restaurate pe fonduri europene, iar lucrările vor începe chiar în aceste zile. „În patru ultimii ani, cetatea nu a făcut parte din niciun circuit turistic. Prin proiectul de restaurare al incintelor, ea va redeveni una dintre atracţiile cele mai importante din judeţ”, a spus Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.
Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva” are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei.
Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect.
Reabilitare cu probleme
Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.
Cetatea se află într-o stare jalnică. A păstrat schelele vechi de lemn, care stau să se prbuşească. Totodată, în afara unei table pe care sunt scrise câteva fraze despre istoria ei, vizitatorii nu sunt informaţi de nimeni şi nimic despre ce reprezintă fiecare dintre încăperile ei.
Ruinele neprimitoare, priveliştea de vis
Lângă construcţie, există un chioşc de suveniruri şi sucuri, unde totul este vândut la suprapreţ. Cei care vor să se plimbe pe potecile din jurul cetăţii o pot face cu greu din cauza copacilor prăbuşiţi, a buruienilor şi a veget