Elevii de clasa a VIII-a şi liceenii din an terminal au reuşit să obţină rezultate ceva mai bune decât la prima etapă, desfăşurată în luna februarie, a simulărilor examenelor naţionale.
Faţă de prima etapă, derulată în decembrie anul trecut, prezenţa tinerilor în sălile de examen a fost mult mai bună, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
„La evaluarea naţională sunt mult mai mulţi elevi prezenţi la matematică, aceasta fiind şi proba care ne-a interesat şi la Bacalaureat, pentru că în prima etapă prezenţa a fost afectată de intemperiile iernii la momentul respectiv. De data aceasta vorbim de peste şapte mii de elevi, la evaluarea naţională, şi de aproape cinci mii la Bacalaureat“, a precizat Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general.
În ceea ce priveşte promovabilitatea la evaluarea naţională, la disciplina matematică, dacă în decembrie procentul a fost de 40,27%, în februarie, acesta a crescut la 47,86%. Şi la limba română, s-a simţit o îmbunătăţire, de la 67,16% în decembrie, la 71,13% în etapa a doua.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, şase unităţi şcolare, respectiv Colegiul Naţional Iaşi, Colegiul „C. Negruzzi“, Colegiul „M. Eminescu“, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Hârlău, Liceul „Ion Neculce“ Tg. Frumos şi Colegiul Naţional „M. Sadoveanu“ Paşcani, au obţinut promovabilitate de 100%. La polul opus, la două unităţi didactice, niciun elev de la Școala Gimnazială Crucea și Școala Gimnazială Hălceni, comuna Șipote, n-au reuşit să promoveze. „Constatăm o tendinţă de creştere, atât pe mediile generale, la evaluare naţională sau promovabilitatea la Bacalaureat, cât şi pe fiecare disciplină în parte. Chiar dacă nu sunt foarte spectaculoase aceste creşteri, mă refer aici mai degrabă la Bacalaureat, acestea ilustrează o întoarcere a elevilor spre studiul mai aprofundat, spre şcoală, s