Orfanii asistaţi social primesc gratuit prezervative de la direcţiile de protecţie şi asistenţă socială. Potrivit oficialilor, motivul nu pare a fi încurajarea sexului în locurile unde sunt cazaţi aceşti minori, ci creşterea gradului igienei personale.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş a cumpărat, anul trecut, în august, diferite produse de igienă personală pentru copii, dar şi pentru tinerii aflaţi în centrele de plasament şi apartamentele sociale din judeţ. Suma totală plătită pentru această achiziţie a fost de aproximativ 20.000 de euro şi reprezintă necesarul până în luna decembrie a aceluiaşi an. Pe lângă suzete şi săpunuri, direcţia a achiziţionat şi 624 de prezervative. Un calcul simplu ne arată că, în perioada pentru care a fost cumpărată această cantitate, tinerii aflaţi în centre sau apartamente sociale folosesc lunar, în medie, aproximativ 120 de prezervative.
„Beneficiarii centrelor au dreptul la intimitate”
Am solicitat lămuriri de la reprezentanţii DGASPC Timiş, care ne-au spus că prezervativele sunt oferite conform legii. “Beneficiarii respectivelor mijloace de protecţie sunt tinerii din centre sau apartamente protejate, până la vârsta de 26 de ani, precum şi persoanele cu dizabilităţi. Conform Codului drepturilor beneficiarilor instituţiilor rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi, acestea au, printre altele, dreptul la intimitate şi de a-şi manifesta şi exercita liber orientările şi interesele culturale, etnice, sexuale”, se arată în răspunsul instituţiei.
Mai bine se protejează decât să se îmbolnăvească
Surse din DGASPC Bucureşti ne-au confirmat că şi tinerii cu vârste de sub 18 ani cazaţi în apartamentele sociale nu sunt supravegheaţi permanent ca minorii din centrele de plasament şi primesc prezervative pentru simplul motiv că es