Salonul de carte de la Paris a iniţiat doar în urmă cu trei ani această formulă, de a acorda statutul de invitat de onoare nu doar unei ţări ci şi unui oraş avînd o mare tradiţie culturală şi literară.
Primul oraş invitat a fost, în 2011, Buenos Aires, apoi, în 2012, Moscova. La actuala ediţie oraşul invitat este Barcelona, prezentă prin magia care emană din numele ei precum şi prin 23 de autori care scriu fie în spaniolă, fie în catalană.
Mulţi dintre aceşti autori vin cu romane în care personajul principal este de fapt chiar oraşul lor. Sebastià Alzamora, de exemplu, a publicat în Franţa, la Editura Actes Sud, un roman intitulat "Memento Mori", considerat un "thriller" contemporan avînd ca fundal Barcelona în anii războiului civil. Un comisar încearcă de fapt să dezlege enigma unor asasinate care par comise de… un vampir.
Un alt autor, Marc Pastor, într-un roman intitulat "Femeia cea rea", este atras şi el de aceleaşi frisoane şi îi duce pe cititori în cartierele rău famate ale Barcelonei la începutul secolului trecut, personajul principal fiind o criminală maniacă. Povestea este de altfel inspirată dintr-un fapt divers care a marcat oraşul în 1912.
Albert Sanchez Pinol îşi prezintă la Paris un roman intitulat "Pielea rece", care a avut un enorm succes în Spania, dar şi un roman istoric, "Victus", în care este narat un eveniment care a început în 1714 cînd Barcelona a fost asediată timp de 13 luni, pe fond de război de secesiune în Spania…
Putem spune că oraşul Barcelona şi întregul spaţiu catalan au o mare putere de fascinaţie în Franţa dar şi în Europa. Barcelona este una din destinaţiile turistice şi culturale de prim ordin ale spaţiului mediteranean, şi cine spune Barcelona spune Gaudi dar spune şi Dali. Acest imens arhitect novator care este Antonio Gaudi şi-a pus amprenta asupra oraşului mai mult decît orice al artist. Ba