Reactorul verde de pe litoral, toată viteza înainte
Veşti bune pentru investitorii în energie eoliană. După un început de 2013 în care toate semnalele politice indicau o scădere a valorilor certificatelor verzi (subvenţiile acordate de stat parcurilor eoliene), sfârşitul lui martie vine cu o noutate extrem de pozitivă. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a publicat în Monitorul Oficial un ordin privind indexarea valorii certificatelor verzi. Astfel, valoarea minimă a acestora a crescut, de la 28,1 euro, la 28,8 euro, iar valoarea maximă a crescut, de la 57,3 euro, la 58,8 euro. Aceasta ajustare se face anual, în baza Legii 220/2008, însă vine în contradicţie cu mesajul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care susţine că este necesară reducerea valorii maxime a certificatelor verzi şi a numărului de certificate acordate producătorilor de energie verde.
Judeţul Constanţa ocupă primul loc în ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă, cu un potenţial estimat de peste 10 miliarde de euro pentru următoarea perioadă. Direct proporţional, cele mai mari subvenţii prin schema certificatelor verzi au fost obţinute de eolienele constănţene. Statul român a aprobat, pentru intervalul 2011– 2020, o schemă de sprijin care prevede subvenţii de 10,5 miliarde de euro pentru producătorii de energie verde. Potrivit Transelectrica, există deja contracte pentru 10.000 MW şi s-au dat avize pentru alţi 10.000 MW energie eoliană. Numai în 2012 Transelectrica a emis pentru energia furnizată de parcurile eoliene funcţionale din România 3.319.178 de certificate verzi.
Certificatul verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa, dezvoltat de CEZ la Fântânele – Cogealac, a fost pus în funcţiune la sfârşitul a