Un reportaj cu microfonul Europei Libere în satul Lozova.
Un studiu recent al Institutului „Viitorul” arăta că declinul economic, lipsa locurilor de muncă, în special la sate, stimulează exodul masiv al femeilor și că 30 % din numărul total de migranţi sunt femei.
Aşa cum observă Vera Vornicescu din satul La Lozova x La Lozova Lozova, localitate din care multe femei au plecat peste hotare în căutarea unei bucăţi de pâine, povestea fiecăreia dintre ele ascunde o dramă: „De ce au plecat? Din cauza necesităţilor. Nu au avut cu ce să întreţină gospodăria, tinerii nu au avut cu ce să pornească o familie. Soţul cam bea şi dacă nu aducea bani la casă, femeia a fost nevoită să se ducă, numai de asta a fost nevoită ca să plece peste hotare. Nu ajunge bani la familie, cu ce să întreţii familia dacă soţul nu aduce nimic şi bea un pahar de vin mai mult. Se certau şi din cauza certurilor au plecat.”
Vera Vornicescu, care a muncit toată viaţa la întreprinderea de confecţii „Meşter Faur”, crede că vina pentru pustietatea de la sate îi revine atât statului, cât şi oamenilor care râvnesc la mai multă avuţie: „Ce-i trebuie unei femei să fie fericită? Să aibă soţ lângă dânsa şi să aibă nepoţei. Femeile în ziua de azi nu se mulţumesc toate pentru că trebuie multe de toate, dar noi de la Dumnezeu trebuie să mulţumim cu ceea ce avem.
Goana asta după avuţie ştiţi duce la pieire. Se despart foarte multe familii, se despart tare multe familii, se despart copii de mame, copii de părinţi, nu mai ştiu unde-s părinţii, unde-s copiii, asta e o tragedie foarte mare. Cine poartă vina? Poartă vina stăpânirea că nu dă acele condiţii ca mamele să stea lângă copii acasă. Stăpânirea. Acei de sus, din Parlament, care se sfădesc.”
Ce ar putea schimba lucrurile, am întrebat-o pe Nina Nicolăescu, psiholog în şcoala din sat. Înţelegerea im