Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble, apără linia dură faţă de Cipru. Opoziţia social-democrată atacă Guvernul, afirmînd că este vinovat de provocarea „dezastrului cipriot”. Ecologiştii consideră drept inacceptabilă o „cvasi participare a Rusiei la guvernare”, la Nicosia, pentru că aşa ceva ar echivala cu „impunerea intereselor geostrategice ale Moscovei” într-o ţară UE.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Preşedintele Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Sigmar Gabriel, a atacat-o extrem de dur pe şefa guvernului federal, Angela Merkel, reproşîndu-i că este vinovată de provocarea „dezastrului cipriot”. Acest dezastru, a declarat Gabriel pentru „Spiegel-online”, poartă semnătura cancelarei. „Angela Merkel a admis ca o ţară cu o populaţie mai mică decît cea a landului federal Saar să arunce întreaga zonă euro într-o prăpastie”. Nu ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble, a dirijat la Bruxelles negocierile, ci cancelara care a indicat linia discuţiilor privind prelevarea depunerilor bancare, a precizat liderul social-democrat. Totodată, Merkel i-a înşelat şi pe depunătorii mărunţi după ce iniţial a promis că nimeni nu se va atinge de sumele agonisite.
Pentru asanarea sistemului bancar cipriot, Uniunea Europeană a stabilit iniţial ca pentru depuneri de pînă la 100.000 de euro, statul să reţină 6,75 % din volumul economisit; tot ce trece de această sumă se impozitează cu 9,9 la sută. În ultimă instanţă, s-a admis ca depunerile pînă la 20.000 de euro să fie scutite de impozitare.
Într-un interviu acordat televiziunii publice germane (ZDF), ministrul federal al finanţelor, Wolfgang Schäuble, a precizat că nu se va face nici un compromis faţă de Cipru.
Ajutoarele Uniunii pentru salvarea sectorului bancar cipriot vor fi acordate doar dacă taxele stabilite pentru deponenţi vor fi încasate. Schäuble a explicat