Când capeți cetățenia română e frumos. Se bea un pahar de șampanie și proaspătul conațional capătă o diplomă cât un cearceaf prin care se adeverește că a devenit român. De aici, însă, până la intrarea în drepturi de facto, cu carte de identitate și CNP e o cale lungă, atât de lungă și lată că ți se acrește. Diploma, însoțită de pașaportul din țara de origine te ajută doar să intri și să ieși din România fără viză.
Pare simplu
Acum câtva timp, a ieșit un mare scandal, când a fost descoperită o filieră de funcționari de la Starea Civilă a Sectorului 1 din București care vindeau pe mulți euro buletine de identitate românești cetățenilor români provenienți din Moldova. Când cei de peste Prut nu aveau bani, mergeau și favorurile sexuale. S-a lăsat cu arestări, au fost umflați funcționari și intermediari moldoveni, ba chiar șeful instituției în cauză a murit de inimă când s-au declanșat controalele. Cum România bătea încă de atunci (2012) la porțile spațiului Schenghen, s-a raportat o mare victorie anticorupție. Ca să se prevină contactul direct între petiționari și funcționari, s-a ”simplificat” procedura programările pentru depunerea actelor necesare primirii buletinului și pașaportului românesc făcându-se on line. Pur teoretic, e vorba de o formalitate. Noul cetățean trebuie să vină cu actul de naștere și cel de căsătorie, dacă e cazul, din țara de origine, ele se retranscriu și se legalizează la Primăria Sectorului 1 iar posesorul lor poate să ceară în baza lor buletin și pașaport. În fapt, totul s-a complicat.
Am fost Serghei
Am intrat pe site-ul starecivila1.ro adoptând numele de împrumut de Serghei Ivanov, născut în Republica Moldova, care vrea să își transcrie actul lui de naștere, precum și pe cel al soției. Răspunsul a venit în câteva minute foarte sec. Eu, Serghei, sunt așteptat să-mi depun actele pe 04.07.2016 și mi s-a înregis