Festivitățile inaugurării Salonului de carte de la Paris din seara de joi, 21 martie, s-au petrecut sub semnul neprevăzutului. Neașteptată a fost prezența cîtorva tineri români din diaspora care au ținut să-și manifeste susținerea față de scriitorii absenți de la această manifestare, dar ale căror cărți sînt prezente în standuri. Ei și-au acoperit fața cu portretele scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, Filip Florian. Un joc de măști care a surprins și a provocat reacții contrastate. În timp ce tinerii manifestanți erau fotografiați de persoanele prezente, cîțiva români care s-au declarat ca făcînd și ei parte din diaspora au intervenit încercînd să le smulgă portretele și acuzîndu-i că încearcă să umbrească imaginea României. Erau prezenți la stand domnul Andrei Marga, președintele ICR, domnul Daniel Barbu, ministrul român al Culturii, dar și scriitori români invitați la acest eveniment. Dialogul dintre oficialități și protestatari s-a purtat pe tema „nu trebuie să ne facem țara de rîs“. Aceștia au replicat că și ei fac parte din viitorul României, și că, prin gestul lor, apără cultura românească. UPDATE (22 martie):
Invitat în studioul RFI de la Salonul de Carte de la Paris, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a precizat că invitaţia pentru scriitorii români a venit din partea Franţei şi că nu doreşte să le facă publicitate.
„Eu sînt mai atent şi am mai mult respect pentru interesul general pentru ca, printr-o luare de poziţie oarecare, să fac publicitate absenţilor. Prin definiţie, absenţii greşesc întotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul mă bucur că marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc că invitaţia pentru aceşti autori a venit din partea Franţei. Deci cu atît mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau să le fac publicitate“, a mai declarat Philippe Gustin, în emis