Chelia afectează aproximativ o treime din populaţie. Atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, căderea părului creşte riscul de arsuri solare şi face posibilă apariţia cancerului pielii capului. Iată ce trebuie să ştii despre această boală!
Termenul medical folosit pentru căderea părului este alopecia. Chelia tipică sau alopecia androgenică poate apărea încă din adolescenţă şi este întâlnită frecvent la bărbaţi. Ea produce căderea părului de la tâmple şi în creştetul capului. Rezultatul final poate fi chelia parţială sau completă, pe tot timpul vieţii. La femei, alopecia androgenică duce la rărirea firelor de păr din frunte, de pe tâmple şi din creştetul capului. Principala cauză a cheliei de acest tip este moştenirea ereditară. Factorul ereditar influenţează vârsta la care începe să cadă părul, precum şi viteza de dezvoltare, tipul şi extinderea cheliei.
Rărirea bruscă a firelor de păr, semn îngrijorător
O altă afecţiune care determină căderea părului este şi alopecia aerată. Ea se regăseşte în tot organismul, nu doar la nivelul capului. Odată cu această boală, chelia apare de obicei în petice mici, rotunde şi netede. În alopecia aerată, părul creşte la loc, dar este la fel de predispus să cadă din nou. Nu sunt cunoscute cauzele care determină apariţia bolii, mai ales că persoanele care dezvoltă acest tip de chelie sunt în general sănătoase. Anumiţi specialişti susţin că apariţia ei este determinată de lipsa unei gene.
Citeşte mai departe pe clicksanatate.ro