Pacienții care își cumpără medicamente, tifon sau vată cât timp sunt internați pot să ceară spitalelor banii înapoi. Este un drept al pacienţilor, legiferat încă din anul 2008, pe care prea puţini dintre cei care trec prin astfel de situaţii îl cunosc.
În 2012, 15 suceveni şi-au primit banii daţi pe medicamentele pe care le-au cumpărat din banii proprii, în perioada cât erau internaţi în spital. Solicitările de rambursare a cheltuielilor pe perioada spitalizării au fost pentru sume cuprinse între 119 şi 837 de lei, totalul sumelor decontate fiind de 8.783,25 de lei.
12 cereri au venit din partea bolnavilor care au fost internaţi în secţia de Obstetrică Ginecologie (câte 600 de lei decontaţi), iar două cereri de rambursare au fost înaintate de pacienţi ai secţiei de Oncologie. Cea mai grasă factură pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a avut-o de plătit a fost de 837,86 de lei, aceasta aparţinând unui bolnav al secţiei de Chirurgie generală.
Trei solicitări în 2013
În 2013, trei suceveni au solicitat spitalului decontarea medicamentelor sau a materialelor sanitare cumpărate, aceştia fiind pacienţi ai secţiei Ortopedie-Traumatologie.
„Spitalul Judeţean a făcut decontarea cheltuielilor reprezentând sumele plătite pentru achiziţionarea de medicamente sau materiale sanitare, către pacienţii care au solicitat acest lucru. Cererile care au venit de la începutul acestui an sunt în curs de soluţionare”, a declarat dr. Tiberius Brădăţan, purtător de cuvânt în cadrul SJU Suceava. De menţionat faptul că acelaşi drept la decontare îl au pacienţii care sunt trimişi din spital către alte unităţi private pentru analize, ecografii sau tomografii.
În cazul în care unitatea spitalicească întârzie plata banilor sau chiar refuză decontarea, ca ultimă soluție, bolnavii îşi pot recupera banii în instanță. Reprezentanţii SJU Suc