Comisarii de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vrancea au acordat anul trecut 39 de amenzi celor care nu au respectat legislaţia în domeniu. Cea mai mare amendă acordată de comisari a fost în valoare de 100.000 de lei, iar agentul economic sancţionat a atacat-o în instanţă. Procesul este pe rol şi deocamdată instanţa nu a emis o hotărâre definitivă. „Amenda a fost aplicată pentru nerealizarea măsurilor impuse prin actul de control”, se arată în răspunsul oferit redacţiei noastre, de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea. Din cele 39 de amenzi acordate doar 25 au fost plătite.
În total, valoarea amenzilor încasate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu este de aproximativ 600.000 de lei. „Motivele pe care le invocă agenţii economici în instanţă diferă”, se arată în adresa remisă redacţiei noastre. Unii spun că amenda este prea mare pentru ilegalitatea comisă, alţii, reprezentaţi de avocaţi, spun că fapta comisă nu reprezintă un pericol social şi în consecinţă nu ar trebui sancţionaţi foarte drastic. Legislaţia este mai permisivă pentru unele fapte efectuate de către agenţii economici şi care aduc un prejudiciu mediului înconjurător. Astfel, există situaţii când cel sancţionat poate plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 24 de ore. Nu toate sancţiunile pot beneficia de scutire.
Există sancţiuni, cum ar fi lipsa autorizaţiei de mediu pentru activităţi care fac obiectul protecţiei mediului înconjurător, pentru care nu se admite plata unei jumătăţi din valoarea minimă acordată. În aceste situaţii amenda se plăteşte integral.
Potrivit legislaţiei în vigoare, cele mai frecvente amenzi acordate de comisarii Gărzii de Mediu sunt pentru lipsa Acordului de Mediu – amenzi cuprinse între 30.000 - 60.000 lei, lipsa Autorizaţiei de Mediu - amenzi cuprinse între 30.000 - 60.000 lei, lipsa contractelor de preluare a deşeurilor colect