Numărul sechestrelor aplicate de Direcţia Generale a Finanţelor Publice Suceava pe bunurile datornicilor la bugetul de stat au crescut cu peste 70% comparativ cu sfârşitul anului trecut. Directorul DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a ţinut să precizeze că pentru a asigura colectarea veniturilor la bugetul de stat această instituţie acţionează pentru creşterea conformării voluntare la declarare şi plată a agenţilor economici, dar şi în direcţia aplicării tuturor măsurilor de executare silită pentru recuperarea arieratelor.
Petrică Ropotă a arătat că în urma aplicării măsurilor de executare silită, datoriile agenţilor economici la bugetul de stat au scăzut cu 16,4% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu sfârşitul anului 2012. El a subliniat că sumele încasate în lunile ianuarie şi februarie prin executarea silită a datornicilor se ridică la 18,8 milioane de lei (188 de miliarde de lei vechi), din care 10,8 milioane de lei s-au încasat după ce DGFP Suceava a transmis somaţii de plată către firmele care aveau restanţe de plată la bugetul de stat. Petrică Ropotă a mai declarat că o sumă de 8,2 milioane de lei s-a încasat după ce Finanţele au dispus poprirea banilor din conturile bancare ale datornicilor din judeţul Suceava.
Directorul DGFP Suceava a precizat că, în comparaţie cu măsurile aplicate în aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul popririlor a crescut cu 16,8%, iar numărul sechestrelor pe bunuri mobile şi imobile ale datornicilor a crescut cu 73,2%.
„În fapt, aceasta va fi linia prioritară a executării pentru perioada următoare, în condiţiile în care în aceste zile este în desfăşurare acţiunea de semnare a protocoalelor de cooperare privind schimbul de informaţii în format informatic între ANAF, prin DGFP Suceava, şi unităţile administrativ-teritoriale. În baza acestor protocoale, unităţile fiscale vor avea acces la informaţ