Franz Jalics, unul dintre misionarii iezuiţi arestaţi de junta militară argentiniană în anii 1970, a dat asigurări că Papa Francisc nu l-a denunţat, la acea vreme, autorităţilor, în timp ce atitudinea suveranului pontif a fost pusă în discuţie.
Misionarul "Orlando Yorio şi cu mine nu am fost denunţati de părintele Bergoglio", devenit Papa Francisc, a afirmat el într-o declaraţie publicată în pagina electronică a ordinului iezuit german, miercuri.
"Este fals să pretindem că arestarea noastră a fost provocată de părintele Bergoglio", a continuat Jalics, cunoscut în ţările hispanofone sub prenumele Francisco.
Părintele Franz Jalics, de origine ungară şi instalat în sudul Germaniei de la sfârşitul anilor 1970, afirmă în egală măsură că a crezut mult timp că a fost denunţat înainte să fie arestat şi apoi închis, la 23 martie 1976, alături de Orlando Yorio.
"Înainte eram înclinat să cred că am fost victimele unui denunţ", a continuat el. "Însă la sfârşitul anilor 1990, după mai multe discuţii, a devenit clar pentru cime că bănuiala era nejustificată", a explicat el.
Franz Jalics îşi aminteşte, între altele că, după arestarea sa, ofiţerul însărcinat cu interogarea sa l-a luat drept spion rus, când a văzut în actele sale de identitate că era născut la Budapesta.
Cei doi misionari iezuiţi au fost torturaţi într-un centru de detenţie cunoscut pentru cruzimea sa, Şcoala de Mecanică a Marinei (ESMA), înainte să fie eliberaţi, cinci luni mai târziu.
Detractorii lui Jorge Bergoglio îl suspectează că ar fi implicat în arestarea celor doi misionari, în timp ce prelatul argentinian conducea, la acea vreme, ordinul iezuiţilor din Argentina.
Vaticanul a respins vehement acuzaţiile de complicitate cu junta militară argentiniană în ceea ce-l priveşte pe Papa Francisc, calificându-le drept "calomnioase şi defăimătoare".