Romania a făcut „eforturi imense" în negocierile cu FMI pentru ca „aceasta coplata sa fie minima", a declarat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la o zi dupa ce Guvernul a aprobat o hotarare ce vizeaza introducerea coplatii la spitalizare incepand din luna aprilie. De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca „Romania are datorii mari la arierate, asa nu se mai poate continua, trebuie sa blocam efectuarea de arierate in continuare. Romania are astazi datorii la arierate de circa 1 miliard euro. Guvernul face eforturi imense sa plateasca in 2013 3,5 miliarde lei si sa ramana un miliard lei de platit in 2014. Daca nu blocam in acest an efectuarea de arierate nu facem nimic. Acei manageri care 3 luni la rand inregistreaza arierate isi pierd postul."
Ministrul Sanatatii mai spune ca „30% din spitalele din Romania consuma cam 80% din fondurile pe sanatate".
El a explicat ca ministerul a modificat tarifele pe caz ponderat pentru spitale in functie de categoria la care sunt incadrate acestea, astfel incat spitalele sa nu mai aiba datorii si sa nu mai inregistreze arierate.
„Am facut la decontare 3 tipuri de categorii la spitale. Unele spitale strategice au tarife mai mici un spital clasificat la categoria a III-a sau a IV-a. Decat sa refuze pacienti, ele ii primesc, fac datorii si inregistreaza arierate. Institutul Oncologic din Cluj are tarif la 1.400 de lei, il crestem la 1.800 de lei pe caz ponderat. Un spital orasenesc de categoria a IV-a are acelasi tarif pe caz ponderat ca un spital strategic, vom reduce tariful ca sa nu mai inregistreze arierate", a explicat Eugen Nicolaescu.
Citeşte AICI Romania a făcut „eforturi imense" în negocierile cu FMI pentru ca „aceasta coplata sa fie minima", a declarat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la o zi dupa ce Guvernul a aprobat o hotarare ce vizeaza introducerea cop