Paul Ciocoiu și Violeta Fotache, față în față cu Serghei Konoplyov și Iulian Fota. Pentru Moscova, sistemul defensiv american din estul Europei nu este doar o provocare de natură politică, ci și una psihologică, avertizează analistul ucrainean Serghei Konoplyov de la Universitatea americană Harvard. Serghei Konoplyov şi Iulian Fota, în redacţia EVZ
Konoplyov este directorul Programului de Securitate la Marea Neagră al Universității Harvard, un proiect de cooperare între țările riverane Mării Negre, demarat în anul 1997.
Rusia va trebui să înceapă să aibă încredere pentru a scăpa de temerile legate de scutul antirachetă, recomandă expertul, într-un interviu acordat EVZ, alături de consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota.
SUMARUL ARTICOLULUI EXCLUSIV EVZ. Geostrategul Serghei Konoplyov: „Rusia nu va face niciun pas înapoi în privința scutului antirachetă”| INTERVIURILE 2+2”„România este un catalizator al cooperării la Marea Neagră”Provocarea principală pentru SUA vine din Asia. Konoplyov: „Vrem ca acest program să continue sub coordonarea României”„Administrația americană se concentrează pe Asia, Pacific, nu fără Europa, ci împreună cu Europa”„În acest moment, Rusia nu are încredere în SUA. Iar SUA nu au încredere în Rusia.”Iulian Fota: „România a fost atacată dar n-a fost chiar victimă”
Programul privind Securitatea la Marea Neagră a fost lansat în anul 1997, principalul său obiectiv fiind acela de a contribui la securitatea regională prin cooperare şi reintegrare. Programul reuneşte factori importanţi de decizie politică din Regiunea Extinsă a Mării Negre şi oficiali americani în scopul dezvoltării dialogului, înţelegerii provocărilor de securitate regionale şi încurajării soluţionării problemelor în domeniile de interes comun.
Acest Program este destinat, în special, înalţilor repreze