Folosirea reţetei electronice a devenit obligatorie în România începând cu 1 ianuarie 2013, însă doctorii se plâng de faptul că spitalele nu se conformează acestei măsuri. Potrivit preşedintelului Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, această situaţie îi pune deseori pe medicii de familie să încalce legea pentru a-i ajuta pe pacienţi.
Prezentă la Cluj, la un forum medical, Rodica Tănăsescu a precizat că 96% dintre medicii de familie din întreaga ţară au prescris de la început reţete electronice, însă spitalele sunt cele care au o problemă vizavi de acest lucru: "Spitalele iniţial nu au avut logistica, ulterior cred că nu au avut voinţa şi, în prezent, o parte dintre acestea nici nu scriu reţeta electronică la care pacientul are dreptul la externare, pentru 30 de zile", a declarat pentru Citynews.ro Rodica Tănăsescu.
Pentru că spitalele nu eliberează reţete electronice, doctorii de familie fie încalcă legea, pentru a-l ajuta pe pacient, fie îl lasă să-şi cumpere medicametele la preţ întreg.
"Suntem puşi în următoarele situaţii: încălcăm legea şi le dăm reţeta compensată şi e posibil să plătim din buzunarul nostru contravaloarea acelei reţete sau nu le dăm reţeta, iar atunci pacientul fie plăteşte reţeta integral la farmacie, fie îşi întrerupe tratamentul, ceea ce e periculos pentru sănătatea lui” a conchis Rodica Tănăsescu.