Casele viitorului şi roboţi cu senzori, direcţionaţi prin telefonul mobil sunt două dintre proiectele prezentate în cadrul etapei preliminare a celei de-a doua ediţii a Concursului Internaţional „Stelele Ştiinţei“, care s-a desfăşurat la Galaţi timp de două zile.
Concursul „Stelele Ştiinţei” s-a adresat elevilor şi profesorilor interesaţi de studiul experimental al fizicii, chimiei şi biologiei, prin această competiţie de proiecte organizatorii propunându-şi atât o încurajare a cercetării ştiinţifice în şcoli, pe baza metodelor experimentale de investigaţie ştiinţifică, cât şi o promovare a bunelor practici în predarea ştiinţelor în şcolile din România. Cei interesaţi şi-au înscris ideile, experimentele sau proiectele, la una dintre cele cinci secţiuni: „descopăr, deci exist”, rezervată lucrărilor de cercetare ştiinţifică realizate de elevi pe teme interdisciplinare; „experimente interdisciplinare în abordări moderne utilizate în studiul Ştiinţelor Naturale”, pentru elevii din clasele VI-VIII; „experimente interdisciplinare în abordări moderne utilizate în studiul Ştiinţelor Naturale”, pentru elevii din clasele IX-XII; „micul cercetător”, secţiune destinată elevilor claselor I -V şi ultima secţiune, „expoziţie de desene şi fotografii pe tema „ştiinţa dintr-o picătură de apă”. Au participat copii cu vârste între 8 şi 19 ani.
Târg de idei
Ieri s-a desfăşurat concursul propriu-zis, sub forma unui târg de idei. În ziua concursului, toţi participanţii au avut câte un stand pe care trebuie să-l amenajeze cu materialele necesare prezentării proiectului şi a experimentelor aferente. Elevii au prezentat proiectul tuturor vizitatorilor standului, chiar şi membrilor juriului pe care, de fapt, concurenţii nu îi cunosc. Juriul a fost format din profesori din România, dar şi din ţări precum Austria, Bulgaria, Franţa, Olanda, Serbia, Slovenia. La Galaţi, concur