Istoria este crudă chiar şi cu locurile de unde au ieşit campioni de legendă. Mai grav este însă că totul se produce sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor, care nu au ridicat nici măcar un deget pentru a opri dezastrul.
Undeva la marginea municipiului Fălticeni. Un loc care acum nu spune absolut nimic, dar care odinioară era o adevărată pepinieră pentru campioni. În spatele unei porţi care scârţâie se deschide o curte care duce spre o clădire pe care doar o minune o ţine în picioare. Uşa de lemn ne aduce într-o lume a trecutului dureros. Praful de pe un bec care nu se ştie dacă funcţionează, un cântar cu greutăţi ruginite şi o pereche de papuci de sport ponosiţi aruncaţi pe jos. Mai multe perechi de mănuşi de box şi un ring improvizat ne aduc în lumea lui Vasile Nistor, fost campion european de seniori, în 1991 la Goteborg. De aici a plecat cel mai mare boxer al judeţului, iar timpul pare să se fi oprit în loc după plecarea sa. Atmosfera este sumbră şi doar copiii care vin acum şi se antrenează sub îndrumarea profesorului Constantin Chiriac dau viaţă unui loc care altfel te răvăşeşte.
Nimic din ceea ce este în sala ascunsă de ochii lumii nu-ţi dă impresia că de aici ar putea ieşi noi boxeri de valoare. Şi totuşi... Aparenţele înşeală uneori, cum este şi în acest caz. În 2012 şi 2013, elevii pregătiţi de Constantin Chiriac s-au întors acasă cu 14 medalii naţionale, ultimele două obţinute la sfârşitul săptămânii trecute la Cupa României la box de la Bacău, ambele de bronz.
„Monumente istorice” pentru sportivi din secolul nostru
Este greu de crezut că în fosta sală de sport a clubului Pal Fălticeni se poate obţine performanţă. Condiţiile de aici seamănă cu cele de după război, când clădirile erau în ruină iar o pereche de mănuşi de box o raritate. Pereţii scorojiţi sau de-a dreptul fără tencuială par să fi fost pe mân